Mammas fantastiska surkålspudding

För några veckor sen lärde mamma mig att göra surkålspudding.
Surkålspudding, eller som vi säger på serbiska, musaka od kiselog kupusa är en av mina älsklingsrätter.
Äntligen har jag lärt mig, en gång för alla!
Tack mamma! Hvala draga mamice! Cmok!
mamaija
Ursprunget till receptet är att pappa inte är förtjust i surkålsblad och därför inte gillar sarma.
En gång för länge sen tyckte han att mamma kunde hitta på något.
Mamma hittade på surkålspudding, kreativ som hon är.

Okej, då kör vi!

Ingredienser till surkålspudding:
ingredienser
500 g blandfärs
200 g rökt skinka
1 paket bacon
500 g strimlad surkål
3 msk ris
1 gul lök
matolja
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
Bryn bacon, skinka och blandfärs i lite rapsolja. Lägg sen i den hackade gula löken som bara ska fräsas och få en genomskinlig färg. I med en tesked paprikapulver och tre matskedar ris.
Rör om, salta, peppra och lägg åt sidan.

Skölj surkålen.
skolj_sarma

Fräs den i cirka tjugo minuter.
fras_sarma

Blanda ihop alla ingredienser och lägg i lergryta eller ugnspanna.
Över detta innan det ska in i ugn ska hällas en himmelsk redning.
Redning:
Blanda och rör om 5 msk rapsolja och 2,5 msk vetemjöl.
I med fyra små finhackade vitlöksklyftor och en halv tesked paprikapulver.
I med cirka 6 1/2 dl vatten.
Rör, rör, rör om tills det tjocknar.
Häll redning över surkålspuddingen i lergrytan.
zaprska

Ugnen ska vara på 225 grader.
Grytan ska vara i ugnen allt ifrån 45 minuter till 1 1/2 timme, beroende på hur bra ugn du har.
Ljuvliga dofter spridas nu i köket.
lergryta
Den färdiga surkålspuddingen är underbart god och kan avnjutas med en kall öl.
gotova_musaka
Pappa, som övervakade att allt gick rätt till, hälsar!
pappa
Smaklig spis!

Publicerat av

Snövit

Författare till Sverige, juggarna och jag.

4 reaktioner till “Mammas fantastiska surkålspudding”

  1. Nu har jag också gjort denna goda rätt! Inte lika bra som mammas men oj vad vi har ätit. Enkelt att tillaga, bra recept:) I love it!
    Tack!
    /Broder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.